Pelletketel

Een pelletketel is eigenlijk hetzelfde als je centrale verwarming op gas enkel zijn er hier een paar grote verschillen:

Uitstoot pelletketel of gasketel

Bij een pelletketel werk je Co neutraal omdat de boom de co heeft gegeven en die neem je gedeeltelijk terug.
Bij een gas cv ketel geef je enkel co en staat hier niets tegenover.
Fijnstof is bij een pelletkachel zeer belangrijk, kijk goed naar de hoeveelheid fijnstof er is bij de pelletketel.
De Dielle pelletketel heeft door zijn gepatenteerde bodemvoeder de laagste hoeveelheid fijnstof en co daar zij ook werken met een standby systeem waarmee je je vuur kan bewaren onder een laagje as.

Prijsverschil brandstof pelletketel en gasketel

De brandstof voor een pelletketel ligt gemiddeld 39% goedkoper als gas, zeker nu de gasprijzen zullen stijgen door het stopzetten van de gaswinning in Groningen zal de pelletketel alleen maar interessanter gaan worden!

pelletketel werking pelletkachel

Subsidie pelletketel of gasketel

Op een pelletketel wordt een subsidie genoten van €2500,- terwijl je bij een gasketel helemaal niks krijgt dit heeft te maken met de reductie van uitstoot in Europa

Wanneer kies ik voor een pelletketel

Een pelletketel kies je wanneer je een technische ruimte hebt waar de ketel kan staan, ook is het verstandig om te kijken hoeveel gas je verbuikt zodat je niet een te grote ketel plaatst.
Met een Dielle pelletketel kun je kiezen uit een manueel reiniging systeem of automatisch en dat is enkel om de as uit de aslade te krijgen en de wisselaar te reinigen maar ook is het bijvoorbeeld mogelijk om de pellets automatisch te laten aanvoeren vanuit een bunker.

Werking pelletketel

Een pelletketel verwarmt water door deze warm te stoken met hout, hier zijn verschillende systemen voor maar de Dielle met gepatenteerde bodemvoeder is daarvoor het beste daar u hier het minste werk mee heeft omdat de verse pellets altijd de asresten en vervuiling over de rand heen drukken. is het te warm houd hij het vuur in standby en hoeft hij niet volledig te koelen.
Op het moment dat het water in de ketel zijn temperatuur heeft bereikt zal de pomp gaan draaien en het water in de ketel gaan mengen met koel water wat vanaf de retour de ketel weer instroomt het warme water wordt via de toevoer het leidingnet of in een buffervat gebracht.
Het is mogelijk om de ketel in te stellen op kamertemperatuur,watertemperatuur of buffertemperatuur.. wilt u hier een verdeling in kunt u ook werken met een zo genoemde 3weg klep.

Het rookkanaal voor de pelletketel

Het rookkanaal van een pelletketel moet vanuit de technische ruimte omhoog worden gebracht naar de nok van de woning en hier in de vrije zone uitmonden.
Doet u dit niet heeft u een slecht werkende kachel daar ze deze moeten bijstellen en zodoende het rendement maar ook de uitstoot niet kan worden gehaald.
Ook moet het dubbelwandige rookkanaal worden afgeschermd met brandvrij materiaal omkokeren noemen we dat.
Gaat u op de plek waar de ketel staat werken met enkelwandig moet de pijp 50cm van brandwerende delen worden geplaatst of deze afgeschermd worden.
Doet u dit niet is er altijd kans op brand.
Wilt u de juiste informatie over rookkanalen neem dan contact op met ons of met onze dealers.